Επιμένει ο Κουβέλης: Θα μισθώσουμε τις δύο φρεγάτες – Το αρνείται το Παρίσι - newskamatero

Breaking

Επιμένει ο Κουβέλης: Θα μισθώσουμε τις δύο φρεγάτες – Το αρνείται το Παρίσι

Επιμένει το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι, παρά τις διαρροές από το Παρίσι ότι η γαλλική πλευρά δεν εξετάζει παραχώρηση των πλοίων.
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμειναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει έντονες αιχμές για τις δηλώσεις Κουβέλη, καταγγέλλοντας «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και για απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας – Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν συζητήσει για το θέμα των φρεγατών, ωστόσο φαίνεται πως υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γαλλία διαθέτει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η Ελλάδα, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διατεθεί στο Μαρόκο.

ΝΔ: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός ακόμη και στα αμυντικά θέματα

Για παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και στα θέματα που αφορούν στην άμυνα της χώρας εγκαλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο δηλώσεων Γαλλίδας υπουργού Αμύνης που γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ενοικίασης γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα
 «Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:
«Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».
Λοβέρδος: Ανεύθυνο πυροτέχνημα οι δηλώσεις Κουβέλη;
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κάλεσε την κυβνέρνηση να απαντήσει αν είναι αλήθεια τα περί δανεισμού ή αν «πρόκειται για έμνα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα».
Αναλυτικά η δήλωσή του: 
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.
Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή ωστόσο είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων οτι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:
Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»

Τα μαζεύει ο Τζανακόπουλος

Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινές του δηλώσεις, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ξεκαθάρισε τι ακριβώς έχει συμβεί με τις γαλλικές φρεγάτες και αν τελικά θα δοθούν στη χώρα μας, αφού αρκέστηκε απλώς να πει πως «όταν υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί».
«Υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από πρότζεκτ. Από κει και πέρα, αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Νέα συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τα μαχητικά

Ένα ακόμα «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα σχέδια αναβάθμισης 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας για το ζήτημα.
Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά, καθώς η ελληνική πλευρά οφείλει να απαντήσει έως τις 30 Απριλίου.
Μια από τις εκκρεμότητες είναι το θέμα του κόστους, καθώς η Αθήνα έχει θέσει ως «ταβάνι» τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί κοστολογούν το έργο στα 1,3 δισεκ. με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμής.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα των F-16, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν έγινε καμία αναφορά στις φρεγάτες.
ΤηνΤετάρτη το πρωί είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.