Αλβανίδα ΥΠΕΘΑ: “Απειλούμαστε από τη Ρωσία… και από τον Νότο” - newskamatero

Breaking

Αλβανίδα ΥΠΕΘΑ: “Απειλούμαστε από τη Ρωσία… και από τον Νότο”

Τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα της κατονόμασε και ιεράρχησε η Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας σε συνέντευξη της στην αλβανική τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα απειλή από την Ρωσία, τον Νότο (Ποίον άραγε?) και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό βλέπει η Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Olta Xhacka σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην αλβανικό τηλεοπτικό παράρτημα τους Voice of America, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού της στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας.
Σύμφωνα με το «Βαλκανικό Περισκόπιο» η Αλβανίδα Υπουργός επεσήμανε στην συνέντευξη της, την πρόταση των Τιράνων προς τις ΗΠΑ να ιδρύσουν στρατιωτικές βάσεις στην χώρα της.
Επιπλέον η  Olta Xhacka κατονόμασε και τις απειλές που δέχεται η Αλβανία σήμερα λέγοντας ότι,  «Συζητήσαμε (με τους Αμερικανούς) όλες τις προκλήσεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής. Το αίτημά μας (για την ίδρυση στρατιωτικών βάσεων) προέρχεται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει ικανότητες στα Δυτικά Βαλκάνια. Εν όψει αυτού προβήκαμε σε ένα αίτημα να διαθέσουμε όλες μας τις βάσεις (στις ΗΠΑ).»
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν το  ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να έχει μια τέτοια βάση στην Αλβανία, η Olta Xhacka απάντησε ότι «ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας ήταν πολύ πρόθυμος να εξετάσει αυτά τα αιτήματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την εκσυγχρονισμό των δυνάμεων μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
Σε νέα ερώτηση της δημοσιογράφου για τις παλαιότερες δηλώσεις της Αλβανίδας Υπουργού για αυξανόμενες προθέσεις άλλων χωρών όπως η Κίνα και η Τουρκία να αποκτήσουν επιρροή στην Αλβανία, η Olta Xhacka απάντησε ότι, «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν σε βάθος σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Αλλά, είναι αλήθεια αυτά που είπαμε πριν, επιρροή από τη Ρωσία, αλλά επίσης και από τον Νότο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.