Αν πάνε οι S-300 στην Συρία θα χτυπήσουμε, προειδοποιεί το Ισραήλ - newskamatero

Breaking

Αν πάνε οι S-300 στην Συρία θα χτυπήσουμε, προειδοποιεί το Ισραήλ

H Ρωσία άφησε να εννοηθεί πως θα ενισχύσει την Συρία με πυραύλους S-300. Μια τέτοια εξέλιξη είναι άκρως ενοχλητική για το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμα, το Ισραήλ αντιδρά.
«Αυτό που είναι σημαντικό για μας τα όπλα που η Ρωσία θα παραδώσει στην Συρία να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας θα τα καταστρέψουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο υπουργός είπε ότι το Ισραήλ «δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά της Συρίας αλλά δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να γεμίσει τη χώρα αυτή με προηγμένα οπλικά συστήματα που θα στοχεύουν το Ισραήλ».
«Εάν οποιοσδήποτε μας επιτεθεί θα ανταποδώσουμε, ας είναι S-300 ή S-700 ή ότι άλλο υπάρχει εκεί», είπε ο Λίμπερμαν.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της IDF ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γίσραελ Κατς εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για το αν η Ρωσία παραδώσει τελικά πυραύλους S-300 στην Συρία καθώς κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ιερουσαλήμ.
«Αμφιβάλω αν θα παραδώσουν τους πυραύλους. Αν το πράξουν θα έχουν την ίδια στιγμή ξεπεράσει τα όρια των αντιποίνων μας», είπε. Και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκφράζουν τις σχετικές ανησυχίες τους. «Κάθε οπλικό σύστημα που απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ πάντα μας ανησυχεί», είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ισραηλινού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ μπεν Ζβι. Ο ίδιος πάντως δεν σχολίασε αν το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει άμεσα το θέμα στη Ρωσία.
Πάντως η ισραηλινή απάντηση έρχεται μια μόλις ημέρα μετά από επίθεση με πυροβολικό στο Γκολάν μετά από πυρά όλμων που εβλήθησαν από την συριακή πλευρά. Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ανέφερε πως το θέμα των S-300 τέθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αλλά δήλωσε πως δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις.
Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα από τυχόν ανάπτυξη προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Συρία καθώς κάτι τέτοιο θα απαγορεύσει ισραηλινά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων και της Χεζμπολάχ. Το θέμα της πώλησης S-300 στην Συρία τέθηκε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.