Η Γερμανία γιορτάζει 27 χρόνια από την επανένωση υπό τη σκιά των διαιρέσεων - newskamatero

Breaking

Η Γερμανία γιορτάζει 27 χρόνια από την επανένωση υπό τη σκιά των διαιρέσεων


Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας INSA, σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς εξακολουθούν να βλέπουν διαιρέσεις ανάμεσα στην πρώην Ανατολή και την πρώην Δύση, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Την 27η επέτειο από την επανένωση του Δυτικού και του Ανατολικού τμήματός της γιορτάζει σήμερα η Γερμανία, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν το ξενοφοβικό κόμμα AfD τρίτη δύναμη στην Βουλή και με αυξημένη στήριξη σε πρώην κομμουνιστικές περιοχές.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την χαρά της για τα όσα έχει πετύχει η χώρα μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι η ενωμένη Γερμανία πρέπει πλέον να λύσει τα προβλήματα του σήμερα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι πολλά πράγματα σχετικά με την ένωση [των Γερμανιών]» έχουν δουλέψει καλά, και αυτό θα πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να λύσουμε τα εναπομείναντα προβλήματα», είπε κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη Μάιντς.

Πιο αυστηρός ήταν στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι παρά την πάροδο σχεδόν τριών δεκαετιών από την πτώση του Τείχους νέες διαιρέσεις ταλανίζουν τη χώρα, «ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, την πόλη και την επαρχία, offline και online».

«Νέα τείχη έχουν υψωθεί, λιγότερο ορατά, χωρίς αγκαθωτά συρματοπλέγματα», είπε.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας INSA, σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς εξακολουθούν να βλέπουν διαιρέσεις ανάμεσα στην πρώην Ανατολή και την πρώην Δύση, ενώ μόλις το 22,9% εκτιμά ότι οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί.

Το 74% των πρώην ανατολικογερμανών είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει ένα «αόρατο φράγμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής το AfD κέρδισε το 12,6% της λαϊκής ψήφου, όμως το ποσοστό του εκτοξεύτηκε στο 22,5% στην πρώην Ανατολή. Η προεκλογική εκστρατεία της παράταξης εστίασε στην μετανάστευση και στον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας, αξιοποιώντας την είσοδο 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών τη χώρα από το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.