Την Τετάρτη 14 Μαρτίου τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια του ΟΔΔΗΧ - newskamatero

Breaking

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια του ΟΔΔΗΧ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μαρτίου, θα δημοπρατήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους 12μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Είναι η πρώτη έκδοση τέτοιας διάρκειας από τον Απρίλιο του 2010,λίγο πριν εισέλθουμε στο μνημόνιο.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 16η Μαρτίου, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, η απόδοση, ακόμη κι αν δεν πέσει κάτω από το όριο του 1,5%, θα θεωρηθεί πολύ ικανοποιητική.

Εκτός από το καθαρά οικονομικό σκέλος της συγκεκριμένης κίνησης, πίσω από την έκδοση του εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας κρύβεται και ένα «επικοινωνιακό στοιχείο». Ο ΟΔΔΗΧ θα επιστρέψει στο συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν ύστερα από ακριβώς 8 χρόνια. Το γεγονός ότι το τελευταίο έντοκο ετήσιας διάρκειας είχε «κουπόνι» 4,85% και ότι τώρα η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί με περίπου 1,5% εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα ακόμη «μήνυμα» ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από τα μνημόνια.

Το γεγονός άλλωστε ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιδιώξει να αντλήσει μεγάλο ποσό εκτιμάται πως αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα για την αγορά – ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.
Την Πέμπτη, εν τω μεταξύ, υποβλήθηκαν οι συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη. Η Ελλάδα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ με την απόδοση της συγκεκριμένης έκδοσης να αυξάνεται οριακά στο 1,05% έναντι 0,99% που ήταν η απόδοση της αντίστοιχης έκδοσης στις 7 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.