Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές που προτείνει η ΝΔ - newskamatero

Breaking

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

H σταθερή θέση της Ν.Δ. ότι πρέπει να δοθεί μία βαθιά ανάσα στις πολλές μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας ωθεί την αξιωματική αντιπολίτευση να επικαιροποιήσει την πρότασή της για τον εξωδικαστικό μηχανισμό λαμβάνοντας υπόψη και τα καινούργια δεδομένα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου και το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την ψήφισή του «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς», όπως τόνισε πρόσφατα και η τομεάρχης Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί στην ανακοίνωση, αλλά προσανατολίζεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα και πρόταση νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές. Πρόκειται για πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης έμφασης που δίνει στο ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αποτέλεσε άλλωστε και μία από τις πρώτες ολοκληρωμένες προγραμματικές θέσεις που είχε παρουσιάσει, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, με βασικό προσανατολισμό να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία. Αναμένεται εξάλλου να έρθει μετά και την πρόταση για τις οφειλές προς εφορίες που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ενώπιον της ΓΣΕΒΕΕ ότι μία «ριζική, τολμηρή, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προτείνει για όσες οφειλές προς εφορίες χαρακτηριστούν ως εισπράξιμες να μπορούν, σε συμφωνία με τους δανειστές, να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Για τις μικρές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες, να χωριστούν σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα να παγώσει και να αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση και για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση να γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη.
Η Ν.Δ. αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μετά από ένα σημαντικό διάστημα αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και η διαδικασία υπαγωγής σε αυτόν εξελίσσεται «σε πραγματικό Γολγοθά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς επικαλούμενοι τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τις 400.000 περίπου επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μόνο 27.000 έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και από αυτές μόνο οι 700 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους, ενώ μόνο οι 23 έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα στάδια, ρυθμίζοντας τα χρέη τους με δόσεις.
Η επικαιροποιημένη πρόταση της Ν.Δ. για την εξωδικαστική διευθέτηση χρεών επικεντρώνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή «σε όλους εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους», όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις προβλέπεται μία ταχεία δικαστική διαδικασία, ενώ το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται είναι «ταχύτητα, εμπιστοσύνη, χαμηλό κόστος».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται η Ν.Δ.:
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ήδη διαμορφωθεί θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τις οφειλές κάθε επιχείρησης (ή ελεύθερου επαγγελματία) προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο μεγαλύτερος πιστωτής σε αξία θα αναλαμβάνει να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης (με δόσεις και τυχόν «κούρεμα» οφειλών). Η πρόταση αυτή θα τίθεται σε ψηφοφορία, και εφόσον την υιοθετεί η πλειοψηφία των πιστωτών θα ισχύει χωρίς την ανάγκη επικύρωσης από δικαστήριο.
Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν πως η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης που σχεδιάζει η Ν.Δ. «είναι αρκετά πιο γρήγορη, αφού απαιτεί λίγες εβδομάδες προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση ρύθμισης και να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία». Σημειώνουν επίσης ότι «διασφαλίζει τη συμμετοχή των σημαντικότερων πιστωτών (τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία), χωρίς να επηρεάζει τους υπόλοιπους (εργαζόμενοι, προμηθευτές)» και προσθέτουν ότι «είναι όντως εξωδικαστική, αφού δεν οδηγεί σε δικαστική εμπλοκή που θα αυξήσει τον απαιτούμενο χρόνο και το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους».
Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το γαλάζιο σχέδιο προβλέπει: Η εκάστοτε επιχείρηση θα υποβάλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών της στο αρμόδιο δικαστήριο. Στην πρόταση αυτή θα πρέπει να έχει συμφωνήσει τουλάχιστον το 50,1% των πιστωτών, όπως προκύπτει από το συνολικό ύψος των απαιτήσεων. Εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρησης, η οποία και θα είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές (συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων). Επιπλέον, η επιχείρηση της οποίας τα χρέη ρυθμίζονται με αυτή τη διαδικασία θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει τους εργαζόμενους της σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Στην Πειραιώς τονίζουν πως η Ν.Δ. είχε επισημάνει από νωρίς τις υφιστάμενες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως το γεγονός ότι για την υποβολή και μόνο της αίτησης για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό απαιτούνται 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε διαφοροποίησης μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, με συνέπεια όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να βρεθούν αντιμέτωπες με την ίδια διαδικασία.
Σημειώνουν επίσης ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι εξωδικαστικός μόνο κατ’ όνομα, αφού οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα σε δικαστική εμπλοκή, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε πιθανότητα ρύθμισης των χρεών να μετατίθεται σε βάθος χρόνου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα και το κόστος για τις επιχειρήσεις και μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.