Φουκουσίμα: Ανοιχτή πληγή η εκκαθάριση από τα πυρηνικά απόβλητα - newskamatero

Breaking

Φουκουσίμα: Ανοιχτή πληγή η εκκαθάριση από τα πυρηνικά απόβλητα

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον πυρηνικό εφιάλτη στη Φουκουσίμα, ενώ η Ιαπωνία εξακολουθεί να μάχεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τα πυρηνικά απόβλητα αναμένεται να απασχολήσει και τις επόμενες γενιές των Ιαπώνων, τόσο για το υψηλό οικονομικό της κόστος όσο και για τα τεχνικά προβλήματα, που παραμένουν άλυτα.

Ο μεγάλος σεισμός, αλλά και το τσουνάμι που προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι πυρήνες των πυρηνικών αντιδραστήρων έλιωσαν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους.

Η διαχειρίστρια εταιρία (TEPCO) έχει από τότε επιτυχώς θέσει εκτός λειτουργίας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 5 και 6 στο αναφερόμενο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ περισσότεροι από 1.500 ράβδοι πυρηνικού καυσίμου απομακρύνθηκαν από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 και τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης, το 2014.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει στην απομάκρυνση του λιωμένου πυρηνικού καυσίμου και των χαλασμάτων από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 1 και 3, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπισή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.