MEGA: Από τη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στο λουκέτο - newskamatero

Breaking

MEGA: Από τη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στο λουκέτο



Ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας ήταν το MEGA.
Αρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης. Μέχρι τον Απρίλιο είχε μεταδώσει μερικά από τα κορυφαία προγράμματα με τα ποσοστά τηλεθέασης να είναι εκπληκτικά. Για πολλά χρόνια άλλωστε ήταν στην κορυφή και μάλιστα με διαφορά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών.
Ο σταθμός ξεκίνησε ω
ς ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 10 Μαΐου του 1989 με την επωνυμία Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων και το διακριτικό τίτλο ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ (MEGA CHANNEL) ως τηλεοπτικό δίκτυο πέντε εκδοτών (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης και Αλαφούζος).  Το 1994, η Τηλέτυπος εισήγαγε τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτό ήταν το πρώτο δελτίο ειδήσεων, με τη Λιάνα Κανέλλη:
 Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που είχε καλυφθεί από την ιδιωτική τηλεόραση ήταν αυτή του Απριλίου του 1990:

Το 1993 δόθηκε ανανεωτική άδεια λειτουργίας ισχύος επτά ετών η οποία διατηρήθηκε νομοθετικά σε ισχύ μέχρι και σήμερα.

Χρυσές σειρές στο MEGA

Μέσα από το MEGA οι τηλεθεατές παρακολούθησαν μερικές από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Και ποιος δεν θυμάται τις Τρεις Χάριτες, το Ρετιρέ, τους Απαράδεκτους, τους Δύο Ξένους, τους Ψίθυρους Καρδιάς, Στο Παρά Πέντε, το Νησί, Κάτω Παρτάλι… Χτύπησαν εκπληκτικά ποσοστά τηλεθέασης φέρνοντας τεράστια έσοδα στο κανάλι.
Οι τρεις Χάριτες 

Το ρετιρέ

Στο παρά πέντε


Οι Απαράδεκτοι

 

Δυο Ξένοι

Πρωτοπόρο και στα αθλητικά

Από το κανάλι παρέλασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης, πολλές γνωστές ενημερωτικές εκπομπές, ενώ ήταν από τα πρώτα κανάλια που μπήκε σφήνα στην ΕΡΤ όσον αφορά στα αθλητικά.
Το Mega στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επένδυσε στα αθλητικά. Έχοντας ένα πολύ δυνατό τιμ από την ΕΡΤ, «έστησε» το αντίπαλο δέος της «Αθλητικής Κυριακής», τη «Μεγάλη Κερκίδα». Και μεγαλύτερη καινοτομία του ήταν η μετάδοση «λεπτό προς λεπτό» των αγώνων, κάθε Κυριακή μεσημέρι, όταν δεν υπήρχε ακόμα συνδρομητική τηλεόραση και οι αγώνες που μεταδίδονταν απευθείας και γίνονταν βράδυ ήταν εξαίρεση:
 Ο πρώτος αγώνας Champions League (έστω και σε πειραματικό στάδιο…) που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελλάδα ήταν αυτός του Παναθηναϊκού με τη Σαμπντόρια το 1991, στο χιονισμένο ΟΑΚΑ. Έκτοτε, το Mega μετέδιδε τους αγώνες της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για περισσότερα από 10 χρόνια:

Ο πρώτος αγώνας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από ιδιωτικό σταθμό στην Ελλάδα, όμως, ήταν αυτός του Ολυμπιακού με την Οσέρ, για το Κύπελλο UEFA, το 1989:

Το 1990 είδαμε τον πρώτο πόλεμο σε απευθείας σύνδεση: ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου:
Το πρώτο μεγάλο σόου, στη λογική των ιταλικών variete, ήταν το «Μπράβο»:
Το Mega Star ήταν η θρυλική εκπομπή, από την οποία πέρασε η Ναταλία Γερμανού, και ήταν το… τακτικό ραντεβού του μεσημεριού του Σαββάτου:

Από το πρόγραμμα του Mega πέρασαν πολλά τηλεπαιχνίδια, αλλά αυτό που άφησε εποχή ήταν το «Μεγάλο Παζάρι» με τον Ανδρέα Μικρούτσικο και πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο τον «Κύριο Ζονκ»:
Παραμονή πρωτοχρονιάς του 1997. Στο πλατό του Bravo Ρούλα, ο Σχοινάς ζητάει την εμβρόντητη Γαρμπή σε γάμο κι η Ρούλα Κορομηλά παραλίγο να γίνει η πρώτη παρουσιάστρια στην ιστορία που βρίσκει τραγικό θάνατο από πνιγμό σε ζωντανή σύνδεση, εξαιτίας φονικών κίτρινων μπαλονιών που την παγιδεύουν. Απ’ τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.