Η Τουρκία συγκέντρωνει τον χρυσό της: 220 τόνους “μάζεψε πίσω” ο Ερντογάν - newskamatero

Breaking

Η Τουρκία συγκέντρωνει τον χρυσό της: 220 τόνους “μάζεψε πίσω” ο Ερντογάν

H Τουρκία είχε καλούς λόγους να μεταφέρει τον χρυσό της από την αμερικανική Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης καθώς η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον προκαλεί δυσπιστία.
Η τουρκική απόφαση επαναπατρισμού του τουρκικού χρυσού από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σχέση με τον φόβο κυρώσεων μετά την υπόθεση Ζαράμπ και την αντιπαλότητα Τουρκίας και ΗΠΑ στην Συρία, δηλώνει ο Τούρκος οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ.
«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τηρούσε μέρος των αποθεμάτων χρυσού της στο Federal Reserve System των ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Ωστόσο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία μετέφερε περίπου 30 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ, το 2017, και τους μετέφερε αλλού. Και δεν μεταφέρθηκε μόνο ο χρυσός αλλά και τουρκικά ομόλογα. Δηλαδή οι λογαριασμοί στις ΗΠΑ έκλεισαν», αναφέρει ο Σονμέζ.
H Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, ενήργησε έτσι λόγω της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς ήταν υπό έκδοση η δικαστική απόφαση για τον Ρεζά Ζαράμπ, ο ιρανοτουρκικής καταγωγής έμπορος χρυσού που βοήθησε την Τεχεράνη να αποφύγει τις εναντίον της διεθνείς κυρώσεις.
Ο Ρεζά Ζαράμπ, για να γλιτώσει μια εξοντωτική ποινή συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς καταθέτοντας εναντίον του υποδιευθυντή της τουρκικής κρατικής Halkbank, Χακάν Ατίλα και του Ερντογάν, ο οποίος, πάντα σύμφωνα με τον Ζαράμπ, γνώριζε την υπόθεση.
Ο Σονμέζ πιστεύει πως οι ΗΠΑ μπορούσαν να έχουν επιβάλει κυρώσεις στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα και ιδίως στην Halkbank. Ο δεύτερος λόγος σχετιζόταν με την αντιπαράθεση των δύο χωρών στην Συρία.
Όπως αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής Ενβέρ Ερκάν: «Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές χώρες μετέφεραν τον χρυσό τους στις ΗΠΑ. Τότε μέρος του τουρκικού χρυσού μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Ωστόσο από το 2002 η Τουρκία άρχισε να επαναπατρίζει τον χρυσό της που φυλασσόταν σε διάφορες χώρες».
Σύμφωνα με το Ερκάν η μεταφορά διήρκεσε πολύ για λόγους ασφαλείας και το διάστημα 2016-17 η Τουρκία επαναπάτρισε 220 τόνους χρυσού. Και ο Ερκάν συμφωνεί πως η μεταφορά από τις ΗΠΑ έγινε για λόγο φόβου. «Οι διμερείς σχέσεις είχαν φτάσει σε ένα σημείο που υπήρχε κρίση εμπιστοσύνης», λέει.
Ο Ερκάν αναφέρει πως μέρος του χρυσού που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στάλθηκε στη Βρετανία και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. «Φυσικά, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να λεχθεί αν και η Βρετανία είναι αξιόπιστη, αλλά θεωρώ πως η Τουρκία έκανε μια στρατηγική κίνηση», είπε ο Ερκάν.
Σημείωσε πάντως πως η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει ένας από τους πλέον αξιόπιστους «φύλακες» χρυσού στον κόσμο. Επιπλέον το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπει την απόδοση χρήματος έναντι του χρυσού. Όπως αναφέρει η αποθήκευση όλων των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας σε εγχώρια ιδρύματαείναι σαν να κρύβει κανείς τα χρήματά του κάτω από το στρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.