Βουτιά άνω των 500 μονάδων ο Dow, στο -2,7% ο Nasdaq - newskamatero

Breaking

Βουτιά άνω των 500 μονάδων ο Dow, στο -2,7% ο Nasdaq

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:10

Επιδεινώνεται η εικόνα  στη Wall Street καθώς οι δείκτες διευρύνουν σημαντικά τις απώλειες τους, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά 2,7% με κολοσσούς όπως η Amazon.com (-4,6%) και η Tesla (-5,5%) να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.
Το αρνητικό κλίμα ακολουθεί την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στις πολιτικές Τραμπ, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε περίπου 130 αμερικανικά αγαθά αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την επιβολή ειδικών μέτρων για τις κινεζικές εισαγωγές.
Οι ανησυχίες για το εμπόριο παραμένουν επίσης μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ να συνδέσει την πρόταση του για το τείχος στο Μεξικό με τις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορείου Βορείου Αμερικής (NAFTA) μεταξύ των δύο χωρών.
Σε μήνυμα του στο Twitter την Κυριακή ο Τραμπ σημείωσε: "πρέπει να σταματήσουν τις μεγάλες ροές ναρκωτικών και ανθρώπων ή θα σταματήσω τις ροές κεφαλαίων, NAFTA. Το τείχος είναι αναγκαίο".
Δείκτες – Στατιστικά
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 545,91 μονάδες (-2,26%) στις 23.564,96 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq χάνει 201,34 μονάδες (-2,85%) στις 6.863,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 64,70 μονάδες (-2,48%) στις 2.575,68 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο  η UnitedHealth Group Inc. κινείται σε ανοδικό έδαφος με άνοδο 4 δολ. ή σε ποσοστό 1,87% στα 218,03 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-4,70%), η Nike (-4,27%) και η Cisco Systems (-4,20%).
Οι αγορές έκλεισαν τον Μάρτιο και το α΄ τρίμηνο του 2018 την Πέμπτη καθώς τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Οι δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος το τρίμηνο, λόγω των φόβων για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και του ισχυρού sell off που υπέστη ο κλάδος της τεχνολογίας. Ειδικότερα, σε επίπεδο τριμήνου ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,2%, ο Dow Jones έχασε 2,3% και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,3%.
Στα μάκρο της ημέρας, δύο διαφορετικές εκθέσεις για την πορεία της μεταποίησης από την εταιρεία Markit και το Institute for Supply Management έδειξαν ότι ο κλάδος συνεχίζει να επεκτείνεται με ισχυρούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι ο δείκτης PMI της Markit ενισχύθηκε στις 55,6 μονάδες τον Μάρτιο από 55,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015.
Από την πλευρά του το Institute for Supply Management ανακοίνωσε μικρή επιβράδυνση της δραστηριότητας μετά τα υψηλά 14 ετών του προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 59,3 μονάδες από 60,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,273 τρισ. δολ. τον Φεβρουάριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% σε δημοσκόπηση της WSJ.
Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,7%, ενώ οι δημόσιες υποχώρησαν 2,1% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας ωστόσο είναι τα στοιχεία για τις νέες θέσεις απασχόλησης και την ανεργία τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.