Το Altay στη “φιλική” BMC, με γερμανική βοήθεια, την πιο κατάλληλη στιγμή - newskamatero

Breaking

Το Altay στη “φιλική” BMC, με γερμανική βοήθεια, την πιο κατάλληλη στιγμή





Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα καθυστερήσεων η τουρκική κυβέρνηση ανέδειξε την κατάλληλη στιγμή την εταιρεία BMC ως νικητή του εγχώριου διαγωνισμού για τη μαζική παραγωγή του τουρκικού άρματος  Altay, παρα το γεγονός ότι το άρμα μάχης αναπτύχθηκε από την εταιρεία OTOKAR.
Και λέμε την κατάλληλη στιγμή διότι το 2018 ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου εργοστασίου της εταιρείας BMC που ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν και κατά 50% σε επενδυτικό ίδρυμα του Κατάρ, μια χώρα που γενναιόδωρα και σταθερά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στηρίζει οικονομικά τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του.
Το νέο εργοστάσιο της BMC κατασκευάζεται στην επαρχεία Sakarya (Σαγγάρειος)  σε έκταση 222 εκταρίων που παραχωρήθηκε στην εταιρεία από το τουρκικό Δημόσιο. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 1,3 δις τουρκικές λίρες (325 εκατ. ευρώ) και το εργοστάσιο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα απασχολεί 4.000 άτομα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό κράτος θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις με την BMC με αντικείμενο την κατασκευή 250 αρμάτων μάχης Altay.
Η BMC όμως, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν διαθέτει εμπειρία στην κατασκευή ερπυστριοφόρων οχημάτων, πολλώ δε μάλλον στην κατασκευή αρμάτων μάχης, αφού μέχρι σήμερα τα βασικά της προϊόντα είναι τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. Θα έχουμε άραγε… μεταγραφές από την Otokar;
Οι πλέον φιλόδοξες εκτιμήσεις των Τούρκων αναφέρουν, ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή του Altay θα πρέπει να παραδώσει στον Τουρκικό Στρατό συνολικά 15 άρματα μάχης μέχρι το 2020!
Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι η συνεργασία της BMC με τη γερμανική Rheinmetall, με την οποία και τη μαλαισιανή εταιρεία Etika, έχουν από το 2016 ιδρύσει την εταιρεία RBSS στην οποία η γερμανική εταιρεία κατέχει το 40%.
Όπως φαίνεται, η ανάθεση της σύμβασης στην BMC σχετίζεται και με την βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας και Τουρκίας, αφού το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το Βερολίνο στην Τουρκία, εμπόδιζε την συνεργασία της BMC με την Rheinmetall, απομακρύνοντας τη γερμανική εταιρεία από μια διαφαινόμενη κερδοφόρα συνεργασία.
Εκτιμάται, ότι τελικά την υλοποίηση του προγράμματος θα την πραγματοποιήσει η BMC σε συνεργασία με την Rheinmetall, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιθυμεί να επανασχεδιάσει τμήματα του άρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.