Πάνε για «εκχώρηση-εξπρές» της Μακεδονίας - Ζ.Ζάεφ: «Σε λίγες εβδομάδες συμφωνία» - Επίτροπος Χαν: «Σε δύο εβδομάδες»! - newskamatero

Breaking

Πάνε για «εκχώρηση-εξπρές» της Μακεδονίας - Ζ.Ζάεφ: «Σε λίγες εβδομάδες συμφωνία» - Επίτροπος Χαν: «Σε δύο εβδομάδες»!

Για «υπονόμευση» της «λύσης» στο σκοπιανό κατηγορεί τον επιτρόπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, με ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επειδή ο επίτροπος  «εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ»!

Αντίθετα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ, διαφώνησε μόνο στον... αριθμό των εβδομάδων!

«Θέμα εβδομάδων είναι αλλά δύο είναι υπερβολικά λίγες» είπε!

Τι σημαίνουν ολα αυτά; Οτι ο Χαν «κάρφωσε» ότι πάνε εν κρυπτώ για λύση-εξπρές ο Κοτζιάς με τον Ζάεφ στο σκοπιανό και τους «χάλασε τη σούπα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Συγκεκριμένα το ελληνικό ΥΠΕΞ δήλωσε: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

 Ο δε Σκοπιανός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει «υπεραισιόδοξες -χρονικά- τις δηλώσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν αρνείται ότι είναι υπόθεση... εβδομάδων (!) η εκχώρηση από την Ελλάδα των ιστορικών δικαιωμάτων στην ονομασία της Μακεδονίας και η η αποδοχή του αλυτρωτικού Συντάγματος (όταν λέμε Ελλάδα εννοούμε την κυβέρνηση).

«Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας» (sic) και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος).

Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε επίσης ότι σχηματίστηκε μία άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Aχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Τζορτζ Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Διαβάστε  Ακροδεξιό ρεσιτάλ με ρωσικό δάκτυλο, η διαδήλωση κατά της λύσης στα Σκόπια

Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Aχρίδα» που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.