Μετασχηματιστής κατασκευασμένος στην Τουρκία σε ελληνικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρικό - newskamatero

Breaking

Μετασχηματιστής κατασκευασμένος στην Τουρκία σε ελληνικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρικό

Τελειωμό δεν έχουν οι περιπτώσεις που Ελληνικές εταιρείες παραγγέλνουν σε τουρκικά εργοστάσια μηχανήματα και εξοπλισμό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο την οικονομία της Τουρκίας και με την σειρά τους τα έσοδα του τουρκικού κράτους που χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Τουρκικά Νέα  μετασχηματιστής βάρους 395 τόνων και 820ΜVA400KV που κατασκευάσθηκε στην βιομηχανία «Μετασχηματιστές Ισχύος-Γκέμπζε GE», στην πόλη Γκέμπζε του νομού Κοτζάελι, μεταφέρθηκε με πλοίο στην Ελλάδα και από εκεί σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Δημόσιας εταιρείας που αυτή την περίοδο κατασκευάζεται στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο μετασχηματιστής τύπου step-up, είναι ο μεγαλύτερος που έχει παραχθεί στην Τουρκία και θα είναι και ο μεγαλύτερος μετασχηματιστής της Ελλάδας.
Αν και η εταιρεία που τον κατασκευάζει δεν είναι τουρκική αλλά αμερικανική, το γεγονός ότι επιλέχτηκε η απόκτηση ενός κρίσιμου υποσυστήματος τουρκικής κατασκευής για ένα από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος Δημόσιας εταιρείας προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την τήρηση κανόνων ασφάλειας και την ακώλυτη υποστήριξη ενός τέτοιου υποσυστήματος σε μια τέτοια εγκατάσταση στρατηγικής σημασίας.
Μπορεί η επιλογή του προϊόντος της αμερικανικής εταιρείας να έλαβε χώρα επτά μήνες νωρίτερα, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είχαν φτάσει στο αρνητικό σημείο που είναι σήμερα, όμως ο εξοπλισμός μιας τέτοιου είδους στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υποδομής, θα έπρεπε να έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεννόησης των εργολάβων του έργου με τις Ελληνικές Αρχές.
Δυστυχώς όπως φαίνεται καμία επαφή δεν προηγήθηκε της παραγγελίας του σχετικού εξοπλισμού και εντός των επομένων ημερών ο τουρκικής κατασκευής μετασχηματιστής θα αφιχθεί -αν δεν έχει ήδη- στην Ελλάδα και θα εγκατασταθεί αργότερα στο υπο κατασκευή εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πτολεμαΐδα.
Το δίδαγμα που προκύπτει από αυτή την υπόθεση είναι ότι από εδω και πέρα θα πρεπει τα έργα υποδομής να αντιμετωπίζονται υπό διαφορετική οπτική γωνία με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, από το ελληνικό κράτος που ξαφνικά ξύπνησε από το λήθαργο του και αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τα ελληνικά συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα μας.
 defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.