Οι τελευταίες πυρηνικές δοκιμές βόμβας υδρογόνου της Β. Κορέας που εξόργισαν τον κόσμο - newskamatero

Breaking

Οι τελευταίες πυρηνικές δοκιμές βόμβας υδρογόνου της Β. Κορέας που εξόργισαν τον κόσμο

Στις 6 Ιανουαρίου του 2016 η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της η οποία ήταν υπόγεια και ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι που οι ειδικοί αμφισβήτησαν. Ως τότε ήταν γνωστό πως η Πιονγκγιάγκ παράγει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας ουράνιο και πλουτώνιο. Στις 9 Μαρτίου 2016 ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επεσήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να κατασκευάσει σε μικρό μέγεθος μια θερμοπυρηνική κεφαλή.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 η Β. Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή και στις 4 Ιουλίου 2017 εκτοξεύει πύραυλο το βεληνεκές του οποίου εκτιμήθηκε στα 6.700 χιλιόμετρα κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την Αλάσκα, με την Πιόνγκγιάνγκ να ανακοινώνει την «ιστορική» δοκιμή του Hwasong-14 ο οποίος παρουσιάστηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος. Στις 28 Ιουλίου 2017 εκτοξεύει πύραυλο βεληνεκούς 10.000 χιλιομέτρων απειλώντας μεγάλο μέρος της αμερικανικής ηπείρου, και στις 29 Αυγούστου 2017 εκτοξεύει ένα βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προτού πέσει στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τη Σεούλ διένυσε 2.700 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο με την δοκιμή νέας βόμβας υδρογόνου, κίνηση η οποία προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια «προηγμένη βόμβα υδρογόνου δοκιμάζοντας ένα πολυλειτουργικό θερμοπυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική δύναμη που μπορεί να εκραγεί ακόμη και σε μεγάλα ύψη». Η 6η αυτή πυρηνική δοκιμή με εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου καταδεικνύει ότι οι βορειοκορεάτες πυρηνικοί επιστήμονες είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν την κατασκευή εκτός των πυρηνικών βομβών τύπου «Α» και την βόμβα υδρογόνου, ενώ αυτή η βόμβα μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει καθώς είχε προειδοποιήσει πως ποτέ δεν θα επιτρέψει στην Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη.

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών ΤΝΤ. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές, σημειώνει ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότηση της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.
Η υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και από τις δύο πλευρές του τότε ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1952 (1η Νοεμβρίου τοπική) στην ατόλη Enewetak, στα νησιά Marshall του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.