Προωθείται ρύθμιση για διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών στον ΟΑΕΕ - newskamatero

Breaking

Προωθείται ρύθμιση για διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών στον ΟΑΕΕ


της Μαίρης Λαμπαδίτη
Διάταξη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους τους οποίους «κυνηγούσε» επί χρόνια ο πρώην ΟΑΕΕ προωθεί στη Βουλή ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Η διάταξη θα προβλέπει τη διαγραφή οφειλών και απαλλαγή από πρόσθετες επιβαρύνσεις, για χρέη τα οποία είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ σε βάρος παράλληλα ασφαλισμένων για το ίδιο αντικείμενο, λόγω αμφισβήτησης υπαγωγής στο δεύτερο φορέα. Η διάταξη αφορά κυρίως δημοσιογράφους, αγρότες και μηχανικούς που βρίσκονταν «παγιδευμένοι» ανάμεσα στον ΟΑΕΕ και άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης όπως ο ΟΓΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κ.α. 
Τη ρύθμιση προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πετρόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα τις οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ.
Η διάταξη αναφέρεται σε περιπτώσεις, για τις οποίες έχει διαπιστωθεί εύλογη αμφιβολία περί της υποχρέωσης υπαγωγής η μη στην ασφάλιση, π.χ. λόγω δυσχερώς ερμηνευμένων νομικών ζητημάτων. Η τελική διαγραφή θα αποφασίζεται  μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ενδεικτικά η διάταξη θα μπορούσε να αφορά:
- Νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) οι οποίοι εργάζονταν ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες στο ίδιο αντικείμενο (π.χ. μηχανικοί, δημοσιογράφοι κ.α.) και απαλλάσσονταν από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, αλλά είχαν αμελήσει να ανανεώνουν την απαλλαγή τους ως όφειλαν.
- Μηχανικούς που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού.
- Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων οι οποίοι με πληθυσμιακά ή και με εισοδηματικά κατά καιρούς κριτήρια απαλλάσσονταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
Μια άλλη διάταξη που προωθείται (στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου) δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών,οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κλπ). Γι' αυτούς τους ασφαλισμένους προέκυπτε συχνά ζήτημα εντοπισμού της έναρξης στον ΟΓΑ και αμφισβήτηση του χρόνου ασφάλισης. Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο Φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.