Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πορεία απόλυτης ρήξης! «Όμηρος» του Ερντογάν ο Τραμπ και οι δύο μαζί «όμηροι» του Πούτιν - newskamatero

Breaking

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πορεία απόλυτης ρήξης! «Όμηρος» του Ερντογάν ο Τραμπ και οι δύο μαζί «όμηροι» του Πούτιν





Είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ όμηρος της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν; Πολύ σοβαρό το ερώτημα και δύσκολο να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Την ίδια στιγμή τίθεται και μία άλλη ερώτηση; Είναι ο κ. Ερντογάν όμηρος της Ρωσίας και του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν;
Το δεύτερο ερώτημα είναι πιο εύκολο να απαντηθεί. Έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος έχει το πάνω χέρι;
  • Αναλύοντας τις σχέσεις της Μόσχας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αφεντικό είναι ο σκληρός Πούτιν, ο οποίος την ίδια στιγμή «έχει στο χέρι» και τον κ. Τραμπ με τις δικαστικές και εισαγγελικές έρευνες για την πιθανή ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Κτυπά το ντέφι ο «Ξανθός Ηγέτης» και ο Σουλτάνος χορεύει. Μπορούμε να καταθέσουμε πολλές αποδείξεις, και πολύ περισσότερο επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τη θέση μας.
Το πιο ισχυρό επιχείρημα για την επιβολή του Ρώσου προέδρου και τον απόλυτο έλεγχο που ασκεί στον Ερντογάν είναι ότι ο κ. Πούτιν μέσω της Τουρκίας, έχει ανακατώσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του, σε σημείο που να έχουν χάσει τον μπούσουλά τους. Ως μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, η Άγκυρα θα μπορούσε να την παραλύσει. Ας μην ξεχνάμε ότι απειλεί να ξεκινήσει πόλεμο στη νότια πτέρυγα της Δυτικής Συμμαχίας, επιτιθέμενος εναντίον της συμμάχου Ελλάδας. Και αυτή την επιθετικότητα ο ανόητος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν την βλέπει, αν και δεν είναι τυφλός. Ασκεί λάθος πολιτική και η Δυτική Συμμαχία θα το πληρώσει.
  • Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πια υπό καθοδήγηση. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξω πως είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όποιος παρακολουθεί στενά και επισταμένα την πολιτική του, το διαπιστώνει στο πρώτο δευτερόλεπτο.
Άρα, με βάση την παραπάνω τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας παίζει το θανάσιμο παιγνίδι που επιβάλλει ο παμπόνηρος Πούτιν.
Τούρκοι δημοσιογράφοι-ακτιβιστές που βρήκαν καταφύγιο στην Αμερική μετά το σικέ πραξικόπημα της 15ς Ιουλίου 2016, και οι οποίοι διατηρούν σχέση με τον Ιμάμη Γκιουλέν, υποστήριξαν πρόσφατα ότι η σύλληψη του πάστορα Άντριου Μπράνσον έγινε κατόπιν εντολής της λεγόμενης «Υψηλής Διοίκησης», όπως χαρακτηρίζεται το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Είναι σημαντική πάντως η πληροφορία, που εκπορεύεται από τον Λευκό Οίκο, ότι την ίδια άποψη έχουν και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του κ. Τραμπ που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.

  • Πιστεύουν, λοιπόν, ότι εάν δεν δράσει αποτελεσματικά η Αμερική, και η χώρα και ο πρόεδρος της θα καταστούν όμηροι της ισλαμικής Τουρκίας και του Ερντογάν.
Αυτός, λοιπόν, ήταν ο λόγος της σκληρής αντίδρασης του Λευκού Οίκου, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και αφορούσε την φυλάκιση του πάστορα. Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η υπόθεση αυτή είναι η αρχή της μεγάλης σύγκρουσης του Αμερικανού Προέδρου με τον Ερντογάν. Θα διαφωνήσω. Η υπόθεση του πάστορα θα είναι το τέλος αυτής της σύγκρουσης, που υπόγεια ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες. Εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, θα γίνουμε μάρτυρες της απόλυτης διάρρηξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Δεν υπάρχει περίπτωση, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να ασχοληθούν με ένα ζήτημα έτσι και για την …πλάκα. Μάλιστα ο κ. Τραμπ «εκτέθηκε» και δεν μπορεί να αφήσει αυτό το θέμα να ξεχαστεί. Έβαλε το χέρι του στη φωτιά ότι ο πάστορας δεν είναι κατάσκοπος -αν είναι αυτός είμαι και εγώ, έγραψε λίγο-πολύ στο Twitter. Άρα αμφισβητεί τη βασική κατηγορία της «Υψηλής Διοίκησης» της Τουρκίας. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Μπράνσον είναι συνεργάτης και του Ιμάμη Γκιουλέν και των Κούρδων «τρομοκρατών». Αυτά μόνο το ταραγμένο μυαλό του Ερντογάν τα φαντάζεται.
  • Θα επιχειρήσω λοιπόν την πρόβλεψη ότι η υπόθεση αυτή -όπως και οι συλλήψεις μελών της αμερικανικής πρεσβείας και του αμερικανικού προξενείου από τις τουρκικές αρχές- θα κρίνουν την πορεία των σχέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αυτά τα θέματα, όπως και η στρατηγική συμμαχία της Άγκυρας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, αποτελούν ζητήματα σοβαρότατα για την Αμερική και τον Τραμπ και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη ρήξη.
Ρωτούν στην Ουάσιγκτον οι αναλυτές αλλά δίνουν και την απάντηση: Πως θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοινωθούν οι αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400;
Μα όπως αντιδρά ένας …Ερντογάν, όπως αντιδρά ένας απολυταρχικός ηγέτης που νομίζει πως έγινε ο …Μωάμεθ, όπως αντιδρά ένας όμηρος του Πούτιν!
Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.