Ιαχές πολέμου μετά την επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας - newskamatero

Breaking

Ιαχές πολέμου μετά την επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για χημική επίθεση εναντίον της πόλης Ντούμα, τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.
Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.
Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, δήλωσε σήμερα μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Επίθεση από το Ισραήλ

Στο μεταξύ, δύο μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ  χτύπησαν την στρατιωτική βάση στην Συρία κοντά στην πόλη Χόμς, ανέφερε  σήμερα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Τα μαχητικά τύπου F-15  έριξαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους, αλλά πέντε από αυτούς καταρρίφθηκαν πριν πέσουν στο αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Δύο Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη  F-15 έριξαν οκτώ κατευθυντήριους πυραύλους στο αεροδρόμιο T-4».Το ισραηλινό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον συριακό εναέριο χώρο και ξεκίνησε τις απεργίες ενώ πετούσε πάνω από το Λίβανο.
«Οι μονάδες αεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέρριψαν πέντε κατευθυντήριους πυραύλους», δήλωσε ο Ρωσικός στρατός , επιβεβαίωσε όμως ότι τρεις από τους πυραύλους «έφτασαν στο δυτικό τμήμα του αεροδρομίου».
Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η χώρα εμπλέκεται στην επίθεση.

Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση

Οι πύραυλοι έπληξαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει «ισχυρή και κοινή αντίδραση» στην «επίθεση με χημικά όπλα» η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων σε μια πόλη υπό τον έλεγχο ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Τάιφουρ», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «υποψίες για αμερικανική επίθεση», πριν αποσύρει οποιαδήποτε αναφορά στις ΗΠΑ. Κατόπιν, έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες στα πυραυλικά πλήγματα» στη βάση, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αντέδρασε διαψεύδοντας αυτόν τον ισχυρισμό και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή», οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Στο αεροδρόμιο Τάιφουρ είναι ανεπτυγμένοι δεκάδες άνδρες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.

ΗΠΑ: Δεν βομβαρδίσαμε εμείς

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.
«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν λίγο πριν τον βομβαρδισμό

Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά το Ελιζέ και κατόπιν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος περί μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα». Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα.
Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει πως σε τέτοια περίπτωση, «θα χτυπήσουμε».
Την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι η Δαμασκός θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα» μετά τις καταγγελίες οργανώσεων αρωγής περί των θανάτων δεκάδων πολιτών, ανάμεσά τους πολλών παιδιών και γυναικών, από δηλητηριώδη αέρια στη Ντούμα.
Στην ανάρτησή του στο Twitter με την οποία ο Τραμπ έκανε την προειδοποίηση αυτή, χαρακτήρισε «ζώο» τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κι έκανε λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν.
Οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει πριν από έναν χρόνο μια επίθεση με πυραύλους Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίδραση για τους θανάτους τουλάχιστον 80 πολιτών σε μια επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επίσης επιρρίψει την ευθύνη στη Δαμασκό.
Η κυβέρνηση της Συρίας διέψευσε ότι προέβη σε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξαιτίας των «ψευδών» πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου στη Ντούμα, κατ΄αυτήν «πρόσχημα» και «πρόκληση» των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ.

Η απάντηση από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα πως θα ήταν «επικίνδυνο» να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, την οποία ακολούθησαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος.
«Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε.
«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε σήμερα αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στο κέντρο της Συρίας έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.
Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον απείλησαν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια «ισχυρή αντίδραση» αφού επιβεβαιώσουν «ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» το Σάββατο.

Η αντίδραση της Βρετανίας

Η Βρετανία εργάζεται με τους συμμάχους της προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με αέριο σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Είπε ακόμη πως η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.
«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στη συριακή πόλη Ντούμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το Σάββατο.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.