Ειδική υπηρεσία θα ελέγχει αν υλοποιούνται οι εξαγγελίες των πολιτικών - newskamatero

Breaking

Ειδική υπηρεσία θα ελέγχει αν υλοποιούνται οι εξαγγελίες των πολιτικών

Τι είναι το Παρατηρητήριο ελέγχου εξαγγελιών που ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί

Μια ειδική υπηρεσία που ελέγχει τα όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και κατά πόσον αυτές οι εξαγγελίες υλοποιούνται έχει ήδη αρχίσει να «τρέχει» από το Μέγαρο Μαξίμου. Η υπηρεσία έχει ήδη συσταθεί και έχει ως στόχο να δείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια και τα έργα που εξαγγέλλονται, υλοποιούνται.
Το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο ελέγχου εξαγγελιών, όπως εξηγεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του, είναι μια κλειστή πλατφόρμα, στην οποίαν έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από τον υπολογιστή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος –υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βερναρδάκης.

Πεντακόσιες πολιτικές στο μικροσκόπιο του παρατηρητηρίου

Στην πλατφόρμα, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Βερναρδάκης, «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Από τα 10 πρώτα συνέδρια -δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων, από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο- έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση. Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια). Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για κυβερνητικές δράσεις και όχι για ενέργειες των Περιφερειών.
Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Πρακτορείο ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων -όχι ίδιο πάντα ανά Περιφέρεια-: Υγεία, Παιδεία-Καινοτομία, Υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά κ.α.), Πρωτογενής και Δευτερογενής Τομέας, Ενέργεια, Χωροταξία, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, Θεσμικές Παρεμβάσεις, Τουρισμός, Ασφάλεια, Logistics (Βιομηχανικά Πάρκα), Κοινωνική Αλλελεγγύη, θέματα Ρομά, Παραχωρήσεις δημοσίων χώρων κ.α.
Στα έργα προς υλοποίηση, π.χ. στις Υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη.
Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό επί %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.
Και οι 509 πολιτικές -και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια- βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με ένα σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε Υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.

Στο 20% η υλοποίηση

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί είναι κιόλας στο 20%.
«Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.
Στο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις δράσεις ανά Περιφέρεια αλλά και ανά Υπουργείο υλοποίησης: εδώ, προηγείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος –Ενέργειας με 65%, έπεται το Υπουργείο Οικονομίας –Ανάπτυξης κ.ο.κ.

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα περισσότερο έχουμε ανάγκη τα περιφερειακά συνέδρια»

Στο παρατηρητήριο έκανε ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου, αυτού της ανατολικής Αττικής διαβεβαιώνοντας, ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων). Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως τον κοινό μας εχθρό και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου όλοι μαζί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».
Και στο «δια ταύτα», «προχωρήσαμε αυτή τη διαδικασία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε. Είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος των δημάρχων, ο δήμαρχος Παλλήνης», ανέφερε στη δική του ομιλία του ο κ. Τσίπρας, «ότι πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε, θα υλοποιηθούν. Και εγώ θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει το μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων το μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια».
 News.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.