Πόλεμος των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και διαρκής νιρβάνα Τσίπρα - newskamatero

Breaking

Πόλεμος των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και διαρκής νιρβάνα Τσίπρα

Θορυβημένος από το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα σενάρια περί καθυστέρησης της συμφωνίας και επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου, ταυτόχρονα με την επιβολή μείωσης των συντάξεων, που απειλούν να ακυρώσουν πρόωρα το κυβερνητικό αφήγημα και έχουν προκαλέσει κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συσπειρώσει χθες τους βουλευτές του.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην προ μηνών θέση υπέρ της εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική πλευρά είναι σαφής: βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το κλίμα των συζητήσεών μας έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου».
Η θέση αυτή είναι καινούργια και δεν είναι ακόμα γνωστό από πού απορρέει και πού οδηγεί, καθώς η κυβέρνηση μέχρι πριν από λίγες ημέρες διέψευδε κάθε πληροφορία περί απαίτησης του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου και διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα προς την τελική του ευθεία, διότι αυτό είναι σημαντικό και για τις αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε, ενώπιον των χλιαρών χειροκροτημάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναπαίξει το έργο με τον επώδυνο συμβιβασμό που δήθεν πέτυχε το στόχο του, όταν όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι βάρυνε τον ελληνικό λαό με ένα τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο όταν θα μπορούσε να έχει τελειώσει το πρόγραμμα με πολύ λιγότερα βάρη για τους πολίτες, μέσα στο 2015.
«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του Μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρόμικη έξοδος», υποστήριξε, όταν δημοσίως πλέον οι Θεσμοί μιλούν για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., για το 2019 και το 2020, για αυστηρή εποπτεία κ.λπ.
Κυρίως, όμως, ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για να απαντήσει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, που κινητοποιείται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και με τις παρεμβάσεις της θολώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου. Για να απαντήσει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος λίγη ώρα πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα αναρωτήθηκε, στον «Αθήνα 9.84»: «Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις;» και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι με λεξούλες δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, αλλά την ουσία να δούμε. Ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος, όταν μιλάει, μιλάει για την κατά το δυνατόν καθαρή έξοδο».
Ο κ. Φίλης, οι 53+ και άλλες τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει μέτωπο με το Μαξίμου για μία σειρά βασικές πολιτικές επιλογές. Από τη συμφωνία – πακέτο με τους θεσμούς και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Πάνο Καμμένο έως τον πολιτικό σχεδιασμό. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδειξε να διαφωνεί με την επιλογή μετάθεσης των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον Οκτώβριο του 2019, που μάλιστα ανακοίνωσε στην ΚΕΔΕ. Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί το ζήτημα να μείνει ανοικτό ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή τριπλών εκλογών (βουλευτικών, ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών) τον Μάιο του 2019.
Σε αυτό το κλίμα δείχνει τουλάχιστον τρολάρισμα η αναφορά στον «ραγιαδισμό» των άλλων, όταν έχει πλέον επιβεβαιωθεί σε βιβλία, επώνυμα ρεπορτάζ σε μεγάλες ξένες και ελληνικές εφημερίδες και μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν διαπραγματεύτηκε σε καμία φάση για το περιεχόμενο των απαιτήσεων των δανειστών, τις οποίες δέχθηκε στο σύνολό τους, παρά μόνο για τον τρόπο και το χρόνο που θα τα «σερβίρει» στην ελληνική κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.