Τσάντες από τα σωσίβια προσφύγων φτιάχνουν στην Ολλανδία - newskamatero

Breaking

Τσάντες από τα σωσίβια προσφύγων φτιάχνουν στην Ολλανδία


«Οταν δουλεύω σκέφτομαι τους ανθρώπους που φορούσαν αυτά τα σωσίβια. Πού να είναι, τι να τους συνέβη; Θυμάμαι και το δικό μου ταξίδι, τη σκοτεινιασμένη θάλασσα και τα απόκρημνα ελληνικά βουνά», λέει ο Ραμζί Αλόκερ στην «Guardian», o 46χρονος πρόσφυγας από τη Δαμασκό, που στη Συρία σχεδίαζε ρούχα για κορίτσια. Σήμερα, στο εργαστήριο στα προάστια του Αμστερνταμ ράβει τσάντες για φορητούς υπολογιστές και νεσεσέρ αποθήκευσης.
Οι φωσφοριζέ πορτοκαλί και μαύρες τσάντες φτιάχνονται από τα σωσίβια που φορούν οι πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο και τελικώς είτε τα εγκαταλείπουν στα ελληνικά παράλια ή ξεβράζονται από τη θάλασσα.
Περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι κατέφθασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα μόνο το 2015 και οι περισσότεροι από αυτούς -τουλάχιστον 500.000- βρέθηκαν στο νησί της Λέσβου. Κι ενώ οι ντόπιοι παλεύουν να ανταποκριθούν στις αφίξεις προσφύγων, προκύπτει ακόμη ένα πρόβλημα: τα εκατοντάδες σωσίβια που παρατάνε στις ακτές.
Η Makers Unite συνεργάζεται με τοπικές ελληνικές οργανώσεις που προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές από την περιβαλλοντική καταστροφή και στέλνουν τα σωσίβια, ενώ ο βασικός συνεργάτης είναι η ΜΚΟ «Οδύσσεια». 
Αυτό που για τη χώρα μας ήταν «πρόβλημα» -η ύπαρξη χιλιάδων σωσιβίων- για τους ιθύνοντες της κοινωνικής επιχείρησης Makers Unite ήταν μια ιδέα για ένα νέο πρότζεκτ κι έτσι αποφάσισαν να φέρουν -με τη βοήθεια τοπικών οργανώσεων- περίπου 5.000 σωσίβια στην Ολλανδία για να τα ανακυκλώσουν δημιουργικά.
O συνιδρυτής και CEO της Makers Unite, Τάμι Σβάιχλερ, μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο σχετικά με το πρόγραμμα. Οπως εξηγεί, όλη η ομάδα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους συμμετέχοντες και να μάθει για τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και να τους βοηθήσουν ώστε να μπορέσουν να συστηθούν σε ένα νέο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον.
«Τα ταλέντα που ανακαλύπτουμε πως έχουν τα ταιριάζουμε με το εκτεταμένο δίκτυο εταιριών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, δίνοντάς τους δυνατότητα να κάνουν περαιτέρω βήματα στις ζωές και τις καριέρες τους», εξηγεί ο κ. Σβάιχλερ στον «Ε.Τ.».
Ο ίδιος εξηγεί πως οι Makers Unite βλέπουν τα σωσίβια που φορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, για να διασχίσουν τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη ως το «σημείο καμπής», αφού πολλές φορές εξαιτίας τους φτάνουν ασφαλείς στις ακτές.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχει ο CEO, στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 71 άνθρωποι, εκ των οποίων το 75% έχουν ήδη βρει δουλειά, κάποια θέση πρακτικής άσκησης, εθελοντικής εργασίας ή έχουν ξεκινήσει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή ακόμη έχουν ξεκινήσει τις δικές τους επιχειρήσεις.
Κάθε μήνα πωλούνται 100-200 προϊόντα, μέσω της ιστοσελίδας, με τις παραγγελίες να έρχονται κυρίως από την Ολλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στο Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ στο Λονδίνο από τις 7 Μαΐου. «Στους πελάτες μας αρέσει ότι δημιουργήσαμε κάτι θετικό από μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύω πως πολλοί αγοράζουν τα προϊόντα, μία δήλωση εναντίον των αντιμεταναστευτικών πολιτικών των κυβερνήσεών τους», δηλώνει ο Σβάιχλερ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 13 ράφτες-πρόσφυγες που λαμβάνουν 150 ευρώ το μήνα για οκτάωρη εθελοντική εργασία και δικαιούνται στη συνέχεια επιδόματα εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η Εμάν Χατζ Ομάρ και ο σύζυγός της Αμάρ, που έκαναν μαζί το θαλάσσιο ταξίδι το 2015. Στο Χαλέπι ο Αμάρ ήταν χειριστής ηλεκτρονικού μηχανήματος κεντήματος στην επιχείρηση του πατέρα του. Οταν μια βόμβα έπεσε στο σχολείο των παιδιών τους ήταν ξεκάθαρο για εκείνους πως έπρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πλήρωσαν το διακινητή 3.000 ευρώ για να περάσουν από το Μπόντρουμ στο νησί της Κω με μια πλαστική βάρκα, ένα ταξίδι που διήρκεσε τέσσερις ώρες.
Το πρόγραμμα έξι εβδομάδων
1η εβδομάδα
Οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους, ενημερώνονται για το πρότζεκτ και τα προϊόντα.
2η εβδομάδα
Ανακαλύπτουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, δημιουργούν το βιογραφικό και το πορτφόλιό τους.
3η εβδομάδα
Εντοπίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και πώς η Makers Unite μπορεί να συμβάλει σε αυτό
4η εβδομάδα:
Εργάζονται ώστε να καθορίσουν τι χρειάζονται ακόμη για να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Δημιουργούν ένα βίντεο όπου συστήνονται για να συνοδεύσει το cv τους.
5η εβδομάδα:
Συμμετέχουν σε σεμινάριο για να μάθουν πώς θα αξιοποιήσουν το υλικό και πώς θα παράγουν τα προϊόντα.
6η εβδομάδα:
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις του προγράμματος σε εορταστική εκδήλωση και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα: πρακτική άσκηση, εκπαίδευση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.