Αυτά είναι τα «ΚΑΥΤΑ» μέτωπα του Απριλίου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… - newskamatero

Breaking

Αυτά είναι τα «ΚΑΥΤΑ» μέτωπα του Απριλίου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…



Μπροστά σε ένα πολυεπίπεδο παζλ βρίσκεται η κυβέρνηση με τα «δύσκολα» να ξεκινούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού, την Τρίτη, από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Τήλο.

Τα μέτωπα με τα οποία είναι αντιμέτωπος αφορούν τις συζητήσεις για το χρέος που μπαίνουν πλέον σε καθοριστική τροχιά, με τον Απρίλιο να περιλαμβάνει δύο ημερομηνίες ορόσημα. Στις 27 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο Εurogroup το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο και θα καθορίσει το κατά πόσο οι θεσμοί αλλά και οι αγορές θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα τον Αύγουστο.
Επίσης εντός του μήνα, κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ θα πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους.
Στις 12 Απριλίου στο EuroWorking Group, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει δείγματα γραφής τα οποία θα θεωρούνται ενθαρρυντικά για την εφαρμογή των 88 προαπαιτουμένων που απομένουν για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Όμως η οικονομία δεν είναι το μόνο κρίσιμο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Όπως άλλωστε επισήμανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα, η συγκυρία είναι πυκνή και τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση είναι πολλά και σε διαφορετικά μέτωπα.
Τα εθνικά θέματα απασχολούν σταθερά την κυβερνητική ατζέντα τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αμείωτη τόσο σε επίπεδο ρητορικής, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να αποτελούν στόχο της, τόσο και σε επίπεδο παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε χθες το περίγραμμα το οποίο θα ακολουθήσει η Αθήνα απέναντι στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέρριψε τυχόν αλλαγή συνόρων, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει την τάση να δημιουργεί εντάσεις και τόνισε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παρασύρεται σε ένα τέτοιο «παιχνίδι» («chicken game»).
H συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να απευθύνει μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει στη λογική και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωσή τους.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για άλλη μια κρίσιμη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νικολάι Ντμιτρόφ στην Οχρίδα, την ερχόμενη Πέμπτη. Στο Σκοπιανό καταγράφεται πρόοδος τέτοια που επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων στα οποία έχει σκοντάψει η διαπραγμάτευση. Αν κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών καταγραφεί η υπέρβαση που επιζητεί η Αθήνα από την άλλη πλευρά και γίνει –όπως το έθεσε ο κ. Κοτζιάς-το μεγάλο βήμα, τότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.