Με στόχο το όρος Qandil του PKK προελαύνουν οι Τούρκοι στο Βόρειο Ιράκ - newskamatero

Breaking

Με στόχο το όρος Qandil του PKK προελαύνουν οι Τούρκοι στο Βόρειο Ιράκ

Βαθιά μέσα στο εσωτερικό του Βορείου Ιράκ έχουν διεισδύσει τις τελευταίες εβδομάδες οι τουρκικές δυνάμεις με στόχο την εξουδετέρωση των βάσεων ανεφοδιασμού και εκπαίδευσης του PKK.
Με μια χαμηλής έντασης επιχείρηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια σχετικά μικρή στρατιωτική δύναμη του Τουρκικού Στρατού με την ανοχή της κυβέρνησης των Κούρδων της αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ έχει καταφέρει να διεισδύσει στα Κουρδικά εδάφη σε βάθος περισσότερο από 45 χλμ.
Η τουρκική εισβολή με την Κωδική ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» ξεκίνησε ουσιαστικά το Δεκέμβριο του 2017 με την κατάληψη δυο συνοριακών χωριών των Siro και Kani Rash. Ακολούθως οι Τούρκοι κατέλαβαν με ταχύτατο ρυθμό τον Μάρτιο (26/3/2018) στις πεδίαδες Barazgr, Barmiza κοντά στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και το χωριό Esme.
Την ίδια ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις προωθήθηκαν προς το χωριό Sidakan όπου την 1η Απριλίου Τούρκοι αλεξιπτωτιστές ερρίφθησαν γύρω από το χωριό. Η κατάληψη του χωριού από τους Τούρκους επιβεβαιώθηκε στις 3 Απριλίου, ενώ την επομένη 4 Απριλίου οι Τούρκοι προωθήθηκαν στο χωριό Mawana νότια του χωριού Sidakan.
Όπως φαίνεται και από το χάρτη που δημοσίευσε Κουρδική ιστοσελίδα οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει μια σφήνα στα βορειανατολικά εδάφη του Ιράκ με στόχο κατά τα φαινόμενα το όρος Qandil όπου το PKK διατηρεί βάσεις εκπαίδευσης και ανεφοδιασμού.
Στο παρελθόν οι Τούρκοι βομβάρδισαν την περιοχή συστηματικά αλλά από ότι φαίνεται αυτή την φορά ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος με μια χερσαία επιχείρηση να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Κουρδικής οργάνωσης και να καταστρέψει τις υποδομές τους από όπου ξεκινούν και υποστηρίζονται οι επιχειρήσεις του PKK εντός της Τουρκίας.
Η επιχείρηση αυτή είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη αφού η τουρκική στρατιωτική σφήνα είναι εκτεθειμένη εκατέρωθεν, ενώ η καταστροφή βάσεων σε ορεινή περιοχή μακριά (άνω των 80 χλμ) από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα δημιουργεί θέματα επιμελητείας.
Παράλληλα με αυτή την επιχείρηση ο Τουρκικός Στρατός έχει εισβάλει και στις Ιρακινές επαρχίας Duhok και Erbil και δημιούργησε 10 νέες προωθημένες βάσεις στις περιοχές Rikan και Amedi της επαρχίας Duhok αφού πρώτα κατέλαβε 15 κουρδικά χωριά. Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι κατασκευάζουν οδικό δίκτυο για την υποστήριξη αυτών των μόνιμων όπως διφαίνεται βάσεων.

 defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.