Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας είναι γεγονός και προκαλεί δέος (vids) - newskamatero

Breaking

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας είναι γεγονός και προκαλεί δέος (vids)



Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να ναυπηγήσει ακόμη δύο αεροπλανοφόρα καθιερώνει την χώρα της Ασίας μεταξύ των χωρών με τον πιο αξιόμαχο ναυτικό στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ξεκίνησε το ταξίδι τους τις θάλασσες του Ειρηνικού ωκεανού, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της χώρας.
Το αβάπτιστο ακόμη αεροπλανοφόρο Type 001A (CV-17), λέγεται ότι στοίχησε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αποτελεί την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του σοβιετικής κατασκευ΄΄ης αεροπλανοφόρου, Liaoning Type 001 (CV-16), το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε το μοναδικό αντίστοιχο σκάφος του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.



Με την προσθήκη αυτή η Κίνα διαθέτει πλέον δύο πλήρως λειτουργικά κι εξοπλισμένα αεροπλανοφόρα, αλλάζοντας υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων τόσο στην Σινική Θάλασσα, που αποτελεί πεδίο διαμάχης με αρκετές γειτονικές χώρες (Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία) αλλά και στο παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.

Το Type 001A (CV-17) έχει εκτόπισμα 70.000 τόνων, ενώ θεωρείται πως μπορεί να μεταφέρει 44 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, 6 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακής δράσης, 4 έγκαιρης προειδοποίησης και 2 μεταγωγικά ελικόπτερα. Παγκόσμια υπερδύναμη Στους άμεσους σχεδιασμούς της κινεζικής κυβέρνησης προβλέπεται η απόκτηση ακόμα 4 αεροπλανοφόρων, ώστε να φτάσει τα 6 στο σύνολο μέχρι το 2030, με απώτερο στόχο να καταφέρει να κοντράρει τον στόλο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, που παραμένει ο ισχυρότερος παγκοσμίως, διαθέτοντας επιχειρησιακά έτοιμα 10 σκάφη, ενώ ναυπηγεί ακόμα 2.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την ναυπήγηση των κινεζικών αεροπλανοφόρων China Shipbuilding Industry Corporation ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να επιταχύνει τη διαδικασία για τεχνολογικά άλματα στα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ενώ έκανε λόγο και για νέας γενιάς πυρηνοκίνητα, αθόρυβα υποβρύχια και έξυπνα, μη επανδρωμένα επιθετικά και αμυντικά συστήματα για χρήση στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.