Bad banks με κρατικό χρήμα προτείνει η Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια - newskamatero

Breaking

Bad banks με κρατικό χρήμα προτείνει η Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία

Bad banks που θα απορροφήσουν τα κόκκινα δάνεια ή εταιρείες διαχείρισης τους, που θα χρηματοδοτηθούν με κρατικό και κοινοτικό χρήμα πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κόκκινων δανείων, που απειλούν όλο το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα στην ΕΕ.
Αν και μη δεσμευτικές, οι guidelines της Κομισιόν δείχνουν το μέτρο των όσων διακυβεύονται για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ.
Τις προτάσεις παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να αδράξει την ευκαιρία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. «Με λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η δημιουργία bad banks με κρατική ενίσχυση δεν είναι πρώτη φορά που προτείνεται από την Κομισιόν, ωστόσο, μέχρι τώρα, αντιμετωπίζεται ως έκτακτη λύση. Το σημερινό σχέδιο που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ίδρυση και τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (όχι μόνον bad banks) που λαμβάνουν δημόσια ενίσχυση.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται οι εξής άξονες όπως:

  • Βοήθεια προς τα κράτη μέλη για την αναδιάρθρωση των τραπεζών τύπου bad banks ή εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs).
  • Δέσμευση κεφαλαίων και πόρων από τα τραπεζικά ιδρύματα για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα χορηγηθούν στο μέλλον και υπάρχει ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν.
  • Μέτρα για τη διευκόλυνση είσπραξης οφειλών.
  • Μέτρα για την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχουν σε funds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.