Τουρκία: Ολική ανατροπή, “βόμβα” στις εκλογές… πώς θα απαντήσει ο Ερντογάν; - newskamatero

Breaking

Τουρκία: Ολική ανατροπή, “βόμβα” στις εκλογές… πώς θα απαντήσει ο Ερντογάν;

Με μια κίνηση μάτ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kemal Kılıçdaroğlu και η αρχηγός του νέου ακροδεξιού κόμματος İYİ Meral Akşener κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του εκλογικού νόμου της Τουρκίας και τον πολιτικό αιφνιδιασμό του Ερντογάν με την ξαφνική προκήρυξη των εκλογών και να θέσουν το νέο ακροδεξιό κόμμα İYİ στην λίστα των κομμάτων που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τουρκικό εκλογικό νόμο, ένα νέο κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εθνικές και προεδρικές εκλογές, εάν δεν έχει ολοκληρώσει την οργανωτική του προετοιμασία σε περισσότερες από τις μισές πόλεις της χώρας και δεν έχει πραγματοποιήσει το πρώτο του συνέδριο έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
Για την Ιστορία το πρώτο συνέδριο του κόμματος İYİ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε το επαρχιακό του συνέδριο. Όμως εάν το κόμμα αυτό έχει 20 βουλευτές, ο εκλογικός νόμος του επιτρέπει να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές και να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ επιπλέον το κόμμα μπορεί να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για τις εκλογές.
Το κόμμα İYİ είχε μέχρι την 21η Απριλίου μόλις 5 βουλευτές οι οποίοι έφυγαν από άλλα κόμματα και εντάχτηκαν στο İYİ το Χειμώνα του 2017-2018, όμως κατόπιν συμφωνίας της Meral Akşener με τον Kemal Kılıçdaroğlu 15 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) παραιτήθηκαν από αυτό την 22η Απριλίου και εντάχτηκαν την ίδια ημέρα στο κόμμα İYİ διαμορφώνοντας μια κοινοβουλευτική ομάδα 20 βουλευτών.
Κατόπιν υποβολής αιτήματος συμμετοχής στην οργανωτική επιτροπή των εκλογών το κόμμα İYİ με τους 20 πλέον βουλευτές κατάφερε και έλαβε την 22η Απριλίου την έγκριση από την αρμόδια αρχή για να συμμετάσχει στις εθνικές και προεδρικές εκλογές ανατρέποντας μέχρι τότε πολιτικά δεδομένα.
Με την μετακίνηση των 15 βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) στο κόμμα İYİ, οι δύο πολιτικοί ηγέτες Meral Akşener και Kemal Kılıçdaroğlu ευελπιστούν να αξιοποιήσουν την δυναμική ανοδική πορεία του κόμματος της Meral Akşener που φαίνεται να είναι η μόνη πολιτικός που θα μπορούσε να προκαλέσει και να αποσπάσει ψήφους από τον Ερντογάν.
Με αυτό τον τρόπο οι δύο πολιτικοί ηγέτες κατάφεραν να αποφύγουν την παγίδα που τους είχε θέσει ο Ερντογάν ορίζοντας τις εκλογές τόσο σύντομα πιστεύοντας ότι έτσι θα αφήσει την Meral Akşener και το κόμμα της εκτός εκλογών.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκίας γίνεται πιο αβέβαιο, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μελλοντική πολιτική/κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων, Ρεπουμπλικανικού (CHP) και İYİ εάν κι εφόσον ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές. Για το τι βολεύει και τι όχι την Ελλάδα σε αυτές της εκλογές ας το αφήσουμε. Διότι η απάντηση είναι μάλλον ΤΙΠΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.