Αυτά είναι τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Βόρεια Κορέα - newskamatero

Breaking

Αυτά είναι τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Βόρεια Κορέα


Θερμικές απεικονίσεις του σημαντικότερου ραδιοχημικού εργαστηρίου της Βόρειας Κορέας υποδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως έχει επανεπεξεργαστεί πολύ περισσότερο πλουτώνιο από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα και να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει, για την μεγέθυνση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η ανάλυση του 38 North, ενός ιδρύματος με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες του ραδιοχημικού εργαστηρίου στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν την περίοδο της κλιμάκωσης των διεθνών ανησυχιών για τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην Γιονγκμπιόν ενδέχεται σύμφωνα με το ινστιτούτο να καταδεικνύουν τη λειτουργία συσκευών φυγοκέντρισης με στόχο την αύξηση του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου και τον αριθμό βομβών που διαθέτει.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τουλάχιστον βραχυχρόνια δραστηριότητα στον Πειραματικό Αντιδραστήρα Ελαφρού Ύδατος της Βόρειας Κορέας που θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη αιτία ανησυχίας, σύμφωνα με το 38 North.

Οι εικόνες από το ραδιοχημικό εργαστήριο δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον δύο κύκλοι επανεπεξεργασίας ουρανίου που δεν είχαν γίνει γνωστοί ως τώρα με στόχο να παραχθεί «μια απροσδιόριστη ποσότητα πλουτωνίου η οποία θα μπορούσε να μεγεθύνει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο», με αποτέλεσμα να θορυβήσει τις ΗΠΑ η οποία χαρακτήρισε την Πιονγκγιάνγκ μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.

Δεν έχει γίνει πάντως σαφές αν η θερμική δραστηριότητα στο εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου προέκυψε λόγω εργασιών συντήρησης ή της λειτουργίας συσκευών φυγοκέντρισης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα μοτίβα της θερμικής δραστηριότητας στη μονάδα παραγωγής ισοτόπων/τριτίου (σ.σ ενός ραδιενεργού ισοτόπου του υδρογόνου) στο εργοστάσιο δείχνουν ότι δεν βρίσκεται σε λειτουργία και άρα δεν υπάρχει τρίτιο, ένα σημαντικό ισότοπο που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται όπλα υδρογόνου. Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι παράγει ατομικά όπλα χρησιμοποιώντας ουράνιο και πλουτώνιο και έχει προχωρήσει σε πέντε δοκιμές πυρηνικών βομβών.

Η Βόρεια Κορέα ήθελε να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να φθάνουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Στην πρώτη της δοκιμή, ενός πυραύλου ICBM (σ.σ Βεληνεκές άνω των 5500 km), σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην Αλάσκα και σε τμήματα των βορειοδυτικών αμερικανικών ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απογοητευμένος διότι η Κίνα – ο βασικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ – δεν κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τη Βόρεια Κορέα, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε μικρές κινεζικές τράπεζες και εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονται με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι επιδίωξε να καταβάλει την αντίσταση που προβάλλουν η Κίνα και η Ρωσία σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών διεθνών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Ειδικοί του 38 North είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο του 2017 ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έως και 20 πυρηνικές βόμβες κι ότι είναι σε θέση να παράγει άλλη μια κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.